všetky novinky Novinky

všetky články Články

Spolupracujeme s vydavateľstvom Wolters Kluwer

Spolupracujeme so Slovenskou komorou certifikovaných účtovníkov


Cestovné náhrady v príkladoch


10.6.2021

Poskytovanie cestovných náhrad upravuje zákon č. 283/2002 Z. z. o cestovných náhradách (ďalej len „ZCN“), pričom presne stanovuje kedy a za akých podmienok vzniká zamestnancom alebo iným osobám nárok na cestovné náhrady.

Ako vypočítať výšku cestovných náhrad zamestnanca vyslaného na pracovnú cestu a čo v prípade, ak zamestnávateľ pre svojho zamestnanca zabezpečil bezplatné stravovanie? Ako správne vypočítať/krátiť cestovné náhrady pri tuzemských a zahraničných pracovných cestách? 

Napríklad - zamestnávateľ vyslal zamestnanca na trojdňovú pracovnú cestu („PC“), pričom čas trvania pracovnej cesty v jednotlivých dňoch a bezplatne poskytnuté stravovanie je uvedené v tabuľke:

Vysvetlenie:

1. deň

Zamestnanec mal nárok na stravné v sume 5,10 eura, ktoré mu zamestnávateľ krátil na základe § 5 ods. 6 ZCN o: 

  • 35 % za poskytnutú večeru, t. j. o 4,06 eura (11,60 eura x 35 %); pričom miera krátenia sa vypočíta zo stravného nad 18 hodín trvania pracovnej cesty, t. j. zo sumy 11,60 eura.

Zamestnávateľ poskytne zamestnancovi stravné v sume  rozdielu medzi nárokovým stravným a mierou krátenia za bezplatne poskytnutú večeru, ktoré v prípade potreby zaokrúhli na najbližší eurocent nahor, t. j. poskytne mu stravné v sume  1,04 eura (5,10 eura - 4,06 = 1,04 eura).

2. deň

Zamestnanec mal nárok na stravné v sume 11,60 eura. Vzhľadom na to, že mal zabezpečené bezplatné stravovanie v celkom rozsahu, zamestnávateľ mu na základe § 5 ods. 6 ZCN stravné v peňažnom plnení neposkytne.

3. deň

Zamestnanec mal nárok na stravné v sume 7,60 eura, ktoré mu zamestnávateľ na základe § 5 ods. 6 ZCN  kráti o:

  • 25 % za bezplatne zabezpečené raňajky, t. j. o 2,90 eura (11,60 x 25 %); miera krátenia sa vypočíta zo stravného nad 18 hodín trvania pracovnej cesty t. j. zo sumy 11,60 eura,
  • 40 % za bezplatne zabezpečený obed, t. j. 4,64 eura (11,60 eura x 40 %); miera krátenia sa vypočíta zo stravného nad 18 hodín trvania pracovnej cesty, t. j. zo sumy 11,60 eura.

Zamestnávateľ poskytne zamestnancovi stravné v sume rozdielu medzi nárokovým stravným a mierou krátenia za bezplatne poskytnuté raňajky a obed, ktoré v prípade potreby zaokrúhli na najbližší eurocent nahor, t. j. poskytne mu stravné v sume 0,06 eura (7,60 – (2,90  eura + 4,64 eura) = 7,60 eura – 7,54 eura =  0,06 eura).

Článok pre Vás pripravila:
Ing. Ľuboslava Minková, Ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny SR

Problematikou vzniku nároku a výpočtu cestových náhrad sa budeme zaoberať na online webinári Cestovné náhrady 2021 - v príkladoch a vzorochdňa 15.6.2021 pod vedením lektorky Ing. Ľuboslavy Minkovej,  metodička pre oblasť zákona cestovných náhrad Ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny SR

Žiada sa vám networking s lektorom a účastníkmi seminára? Vymeňte obrazovky za pohodlné sedenie v školiacej miestnosti a zúčastnite sa prezenčného webinára.

Páčil sa Vám článok? Chcete sa pravidelne dozvedieť viac aktuálnych informácií zo sveta účtovníctva, daní či miezd? Zaujíma Vás názor odborníkov na danú problematiku?

Prihláste sa na odber nášho newslettera a už nezmeškáte ani jeden článok! Dostanete ho priamo do Vašej emailovej schránky.

* Vyplnením emailu a kliknutím na tlačítko vyjadrujete aktívny a dobrovoľný súhlas so zasielaním reklamných emailov a súhlas na správu, spracovanie a uchovanie uvedenej e-mailovej adresy spoločnosti SFÉRA, a.s., so sídlom Karadžičova 2, 811 08 Bratislava, Slovenská republika, IČO: 35 757 736, zapísanej v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, oddiel: Sa, vložka č. 1979/B na marketingový účel po dobu organizovania kurzov, školení a konferencií.

Ako chránime Vaše osobné údaje sme spísali do dokumentov Ochrana osobných údajov Obchodné podmienky.



sfera
Portál
Špeciálne semináre
Newsletter
RSS kanály
Novinky
Kontaktné údaje
Napíšte nám
Semináre
Účtovníctvo a dane
Archív
Fotogaléria
Informácie
Ochrana osobných údajov
Všeobecné obchodné podmienky
Využívanie súborov cookies
 

Používaním týchto stránok súhlasíte s používaním cookies, pomocou ktorých vylepšujeme naše služby. Viac informácií OK