7/DPH/2024/IM Najčastejšie otázky a odpovede k uplatňovaniu sadzieb dane z pridanej hodnoty pri reštauračných službách od 1.1.2025
Od 1.1.2025 sa zákonom č. 278/2024 Z. z., ktorým sa menia a dopĺňajú niektoré zákony v súvislosti s ďalším zlepšovaním stavu verejných financií (tzv. konsolidačný balíček) novelizoval aj zákon č. 222/2004 Z. z. o dani z pridanej hodnoty (ďalej len zákon o DPH), a to konkrétne v čl. VII dochádza od 1.1.2025 k zmenám v ustanovení § 27 zákona o DPH, ktoré upravuje sadzby DPH a k zmenám v zozname tovarov a služieb podliehajúcich zníženým sadzbám dane uvedených v prílohách č. 7 a č. 7a k zákonu o DPH. V dôsledku týchto zmien okrem iného budú:
1. Služby spojené s podávaním jedál a nápojov (kód 56 CPA1) – len reštauračné a stravovacie služby2
pozostávajúce z poskytovania pripraveného alebo nepripraveného jedla určeného na ľudskú
konzumáciu podliehať zníženej sadzbe dane 5 %,
2. Služby spojené s podávaním jedál a nápojov (kód 56 CPA) – len reštauračné a stravovacie služby pozostávajúce z poskytovania nápojov určených na ľudskú konzumáciu (s výnimkou poskytovania alkoholických nápojov s obsahom alkoholu viac ako 0,5 % objemu) budú podliehať zníženej sadzbe dane 19 %.
Z dedukcie vyššie uvedených bodov vyplýva, že podávanie alkoholických nápojov s obsahom alkoholu viac ako 0,5 % objemu v rámci poskytovania reštauračných a stravovacích služieb bude podliehať základnej sadzbe dane vo výške 23 % zo základu dane.
1 CPA = Nariadenie Európskeho parlamentu a Rady (ES) č. 451/2008 z 23. apríla 2008, ktorým sa zavádza nová štatistická klasifikácia produktov podľa činností (CPA) a ktorým sa zrušuje nariadenie Rady (EHS) č. 3696/93 (Ú. v. EÚ L 145, 4. 6. 2008) v platnom znení.
2 Čl. 6 vykonávacieho nariadenia Rady (EÚ) č. 282/2011 z 15. marca 2011, ktorým sa ustanovujú vykonávacie opatrenia smernice 2006/112/ES o spoločnom systéme dane z pridanej hodnoty (prepracované znenie) (Ú. v. EÚ L 77, 23. 3. 2011) v platnom znení.
K uvedenej problematike prinášame niekoľko odpovedí na otázky daňových subjektov:
Otázka č. 1 – Uplatňovanie sadzieb dane pri reštauračných službách
Prevádzkujeme reštauráciu. Akými sadzbami dane budeme od 1.1.2025 zdaňovať naše služby na základe novely zákona o DPH?
Odpoveď
Platiteľ dane poskytujúci pripravené alebo nepripravené jedlo, ktoré bude zákazníkom v priestoroch reštaurácie aj konzumované, poskytuje reštauračnú službu pozostávajúcu z poskytovania jedla, ktorá je uvedená v 2. bode prílohy č. 7a zákona o DPH, t. j. bude sa v roku 2025 zdaňovať zníženou sadzbou dane 5 %.
Pri podávaní nealkoholických nápojov a nápojov s obsahom alkoholu do 0,5 % objemu vrátane, ktoré budú zákazníkom požívané v priestoroch reštaurácie, pôjde o reštauračnú službu pozostávajúcu z poskytovania nápojov, ktorá je uvedená v 1. bode prílohy č. 7a zákona o DPH a bude sa v roku 2025 zdaňovať zníženou sadzbou dane 19 %.
Pri podávaní alkoholických nápojov s obsahom alkoholu viac ako 0,5 % objemu sa bude vždy uplatňovať základná sadzba dane 23%.
Otázka č. 2 – Uplatňovanie sadzieb dane v gastrosektore a dopad na e-kasu
Novelou platnou od 1.1.2025 sa menia sadzby dane, ale však sa nemení princíp posudzovania, že ak zákazník pripravené jedlo skonzumuje v reštaurácii za stolom, tak sa mu poskytuje reštauračná služba, (ktorú zdaní od nového roka 5 % DPH) a ak jedlo nebude konzumovať v reštaurácii, ale mu bude rovno vydané zabalené v plastových nádobách resp. nabraté do obedára, t. j. jedlo si odnesie so sebou, tak v takomto prípade pôjde o dodanie tovaru (ktorý zdaní 19 % DPH)? Čiže to isté jedlo bude musieť mať tak ako v roku 2024 tak aj v roku 2025 v e-kase „nahraté“ pod dvoma položkami s rozdielnymi sadzbami dane, pričom použije príslušnú sadzbu dane podľa toho, akým spôsobom dodá jedlo zákazníkovi – rozmýšľam dobre?
Odpoveď
Áno. Aby sa dodanie jedla považovalo za reštauračnú službu musia byť pri jeho dodaní zákazníkovi poskytnuté aj podporné služby ako napr. poskytnutie obsluhy, priestoru na konzumáciu, poskytnutie umývateľného riadu, príborov, nábytku – stolov, stoličiek, poskytnutie toaliet, prípadne iného priestoru pre zákazníkov - šatne a i. V takomto prípade sa na poskytnuté jedlo uplatní 5 % sadzba DPH – ide o službu, ktorá sa nachádza v 2. bode prílohy č. 7a zákona o DPH.
Ak sa zákazníkovi tieto podporné služby s dodaním jedla neposkytnú – pôjde o dodanie tovaru, ktorý sa nachádza v 1. bode novelizovanej prílohy č. 7 zákona o DPH a podlieha 19 % sadzbe dane.
Čiže naozaj reštaurácia pri takýchto rozdielnych dodávkach jedla, bude musieť mať to isté jedlo v e-kase „nahraté“ pod dvoma položkami s rozdielnymi sadzbami dane.
Otázka č. 3 – Uplatňovanie sadzieb dane v pizzerii
Prevádzkujeme pizzeriu, v priestoroch ktorej môžu zákazníci objednanú pizzu zároveň aj skonzumovať za stolom, taktiež si môžu k nej objednať nealkoholický nápoj – čaj, minerálku, kofolu, ale taktiež aj alkoholický nápoj ako pivo a víno. Rovnako vykonávame aj rozvoz pizze k zákazníkovi, na základe telefonických objednávok. Akú sadzbu dane budeme používať pri jednotlivých činnostiach?
Odpoveď
V prvom prípade bude zákazníkovi poskytnuté jedlo a nápoje vrátane podporných služieb (obsluha, príbor, stôl, stolička, toalety), t.j. ide o reštauračnú službu a na poskytnuté jedlo sa uplatní znížená sadzba dane 5%,
na podávané nealkoholické nápoje sa uplatní 19 % sadzba DPH a pri podávaných alkoholických nápojoch sa uplatní základná sadzba dane 23%.
V druhom prípade – pri rozvoze pizze, vzhľadom k tomu, že zákazníkovi neboli poskytnuté vyššie uvedené podporné služby (doprava pizze k zákazníkovi nie je podpornou službou), potom ide o dodanie tovaru určeného na ľudskú konzumáciu, ktorý sa nachádza v 1. bode novelizovanej prílohy č. 7 zákona o DPH a podlieha 19 % sadzbe dane.
Otázka č. 4 – Uplatňovanie sadzby dane v cukrárni
V priestoroch našej cukrárni zákazníkom podávame zákusky, nápoje, kávu, čaj, ktoré tam skonzumujú - je tam miesto na konzumáciu, poskytujeme obsluhu, samozrejmosťou sú toalety. Aké sadzby dane budeme uplatňovať v roku 2025? Taktiež na objednávku pečieme zákazníkom zákusky, ktoré si vezmú – skonzumujú mimo našej cukrárni. V tomto prípade akú sadzbu DPH použijeme?
Odpoveď
Zákusky podávané - konzumované v cukrárni budú podliehať 5 % sadzbe DPH, podávané nápoje budú podliehať 19 % DPH okrem podávaných alkoholických nápojov s obsahom alkoholu viac ako 0,5 % objemu, ktoré budú podliehať 23% DPH.
Zákusky, ktoré si zákazník objedná – kúpi s tým, že ich skonzumuje mimo priestorov cukrárne budú podliehať 19 % DPH.
Otázka č. 5 – Uplatňovanie sadzby dane v pohostinstve
Prevádzkujeme pohostinstvo na dedine. V priestoroch pohostinstva zákazníci požívajú pivo, víno, liehoviny, nealko nápoje, resp. konzumujú pochutiny (chipsy, arašidy, tyčinky), + predávame im aj cigarety. Aké sadzby dane budeme aplikovať pri týchto predajoch v novom roku 2025?
Odpoveď
Pri podávaných alkoholických nápojoch sa uplatní základná sadzba dane 23 %, pri podávaných nealkoholických nápojoch vrátane nealkoholického piva, radlera s obsahom alkoholu do 0,5 % objemu vrátane, sa uplatní sadzba dane 19 %, pri podávaných - skonzumovaných pochutinách v pohostinstve sa uplatní 5 % sadzba dane. Pri predaji cigariet sa vždy uplatní 23 % sadzba dane.
Otázka č. 6 – Sadzby dane na predaj v predajných stánkoch
Na rôznych kultúrnych, športových akciách, festivaloch, jarmokoch a trhoch predávame zo stánkov pečenú klobásu, a iné pečené mäsové špeciality, čapujeme pivo, „rozlievame“ alkoholické a nealkoholické nápoje, ktoré zákazníci skonzumujú za pultami tzv. na „stojáka“. Ako budeme postupovať pri zdaňovaní v roku 2025?
Odpoveď
V danom prípade poskytovanie jedla a nápojov sprevádzajú len elementárne zariadenia (pulty bez možnosti sedenia) vyžadujúce len minimálne ľudské nasadenie, neprevládajú prvky poskytovania služieb a teda nejde o dodanie reštauračných služieb, ale o dodanie tovaru. Viac vysvetlenia poskytnú rozsudky SD EÚ C-497/09, C- 499/09, C-501/09. T.j. na dodaný tovar – na alkoholické nápoje sa uplatní 23 % sadzba dane, pretože tento tovar sa nenachádza v prílohe č. 7 zákona o DPH. Na dodaný tovar - nealkoholické nápoje, na pečenú klobásu, mäsové špeciality sa uplatní 19 % DPH, pretože tento tovar sa nachádza v 1. bode v prílohy č. 7 zákona o DPH.
Otázka č. 7 – Zdanenie vstupného na silvestrovský večierok
V priestoroch našej reštaurácie ideme organizovať silvestrovský večierok, ktorý bude pozostávať z dvoch chodov jedla s podaním stanoveného množstva alkoholických a nealkoholických nápojov na osobu, vrátane obsluhy.
Predaj vstupeniek spustíme v decembri 2024. Z inkasovaného vstupného odvedieme daň v daňovom priznaní za mesiac december, pričom časť ceny vstupenky zodpovedajúcej poskytnutým reštauračným službám zdaníme 10 % sadzbou dane a časť zodpovedajúcu cene poskytnutýmalkoholickým nápojom na osobu zdaníme 20 % DPH.
Je to správny postup alebo máme ešte časť z ceny vstupeniek zdaniť 5 % sadzbou dane, pretože druhý chod jedla bude poskytnutý až po polnoci, kedy už bude platiť na jedlo 5 % sadzba dane?
Pre účastníkov večierka bude k dispozícii aj bar, v ktorom však za zakúpené nealkoholické a alkoholické nápoje už budú musieť platiť. Znamená to, že obsluha do polnoci bude blokovať nealko nápoje s 10 % a alkohol s 20 % DPH a po polnoci nealko s 19 % DPH a alkohol s 23 % DPH. Je to správny postup?
Odpoveď
Pri rozhodovaní o použití sadzby dane je potrebné vychádzať z § 27 ods. 5 zákona o DPH, ktorý znie: „Pri zmene sadzby dane sa použije pri každom vzniku daňovej povinnosti sadzba dane platná v deň vzniku daňovej povinnosti“. Zo vstupného zinkasovaného pred silvestrovským večierkom vznikne daňová povinnosť podľa § 19 ods. 4 zákona o DPH – dňom prijatia platby a je potrebné postupom ako ste uviedli z neho odviesť daň v sadzbách dane 10 % a 20 %, ktoré sú platné v čase vzniku daňovej povinnosti v daňovom priznaní za december 2024.
Vzhľadom k tomu, že zaplatené vstupné predstavuje preddavok v 100 % výške ceny poskytnutých služieb, z ktorého bude daň „vysporiadaná“ - odvedená v príslušnom daňovom priznaní, z poskytnutého jedla po polnoci už žiadna daňová povinnosť nevznikne a teda nie je dôvod v takomto prípade zo vstupného odviesť aj 5 % sadzbu dane.
Postup baru pri predaji nealkoholických a alkoholických nápojov na silvestrovskom večierku ste posúdili správne.
Otázka č. 8 – Daňový režim kaucie a zdanenie zálohy na reštauračné služby
Naša reštaurácia zabezpečuje aj rodinné oslavy. Zákazník – občan pri dohodnutí dátumu príslušnej akcie je povinný zaplatiť kauciu vo výške 100 eur, ktorá v prípade, že by neskôr zrušil objednávku „prepadne“ v náš prospech ako pokuta za odstúpenie. V prípade, že sa dohodnutá akcia uskutoční, daná kaucia sa mu vráti v celej sume, resp. sa z nej odpočíta cena rozbitého riadu. Kauciu pri zaplatení nezdaňujeme DPH-áčkou, nechápeme ju ako odplatu za nejakú službu. Uvažujeme správne?
Za poskytnuté reštauračné služby zaplatí zákazník po skončení akcie. Máme teraz zákazníka, s ktorým sme
sa dohodli na dátume akcie – 11.1. 2025, zákazník zložil kauciu, dohodli sme sa na presnom menu i nápojovom lístku. Zákazník chce teraz ešte v starom roku zaplatiť aj zálohu na podávané exkluzívne alkoholické nápoje vo výške dohodnutého množstva a ceny s argumentáciou, že v novom roku z titulu zmeny sadzby dane na 23 % bude alkohol drahší a preto ho chce zaplatiť ešte teraz, keď je platná sadzba dane 20 %. Ak zaplatí v roku 2024 a vyhotovíme mu doklad na prijatú zálohu s textom, že sa vzťahuje len na podávaný alkohol a túto zálohu zdaníme 20 % DPH bude náš postup správny?
Odpoveď
Kaucia má zabezpečovaciu funkciu, nie je odplatou za poskytnutú službu a preto sa nezdaňuje – postup reštaurácie je správny.
Pokiaľ platiteľovi zákazník zaplatí v roku 2024 zálohu jednoznačne vymedzenú na podávaný alkohol (vznikne daňová povinnosť podľa § 19 ods. 4 zákona o DPH), k čomu platiteľ vyhotoví aj doklad, a predmetnú zálohu zdaní 20 % DPH a odvedie z nej daň v príslušnom zdaňovacom období roka 2024, voči tomuto postupu nie je čo namietať – je správny.
Originál informácie si prečítate na tomto odkaze.
Zdroj: financnasprava.sk